Ara mateix volto per

Perm, als Urals de Russia. Mentre em canvien l'oli de la moto m'han deixat l'ordinador amb l'internet... I m'han dit escriu al blog, escriu!

30 d'Agost de 2011

dimarts, 27 de juliol del 2010

A la russa.

Al cap i a la fi, Russia i casa nostra s'assemblen en moltes coses.
Ara volto per un altre ecovillage, a la regio de Vologda, mes a l'est de Sant Petersburg. M'estic amb una familia que viu en un poblet d'una vintena de cases, la majoria d'estiueig. Ells viuen aqui mes o menys tot l'any, i estan molt interessats en la cultura i tradicions russes, aixi que vivim plenament tal i com han fet els russos fa molts anys. L'Ivan, la Tonya, la Sasha, la Masha i la Dasha fins i tot vesteixen amb els vestits tradicionals russos, mengen tot tipus d'herbes, arbres i liquens que trobem pel bosc i anem a buscar l'aigua al riu cada dia.
Les cases aqui son de fusta, totes. Les parets estan fetes de troncs d'arbres, aixi que son molt gruixudes. El tros de vivenda acostuma a ser petit, i es distribueix tot al voltant de la печка -'pitxca'-, una mena de forn molt gran que fan servir per escafar-se i per cuinar, i que compartimenta la casa en diferents habitacions. Algunes cases, com la nostra, tenen una caseta al costat que es la баня -'banya'-, una mena de sauna a la russa. Es divertit i una mica massoca. El ritual consta en estar en aquesta petita caseta que esta a uns 90 graus centigrads tots els russos -i jo- assentats, aproximadament uns 5 minuts. Quan ja no pots mes, surts i t'en vas a banyar al riu -tambe a l'hivern. Fan un forat al gel i s'hi suquen-. Una altra part del ritual es el de fuetejar-se -o que et fuetegi un altre rus- amb branques de bedoll, totes ben preparades. Es fuetegen amb forca tot el cos quan estan a dins la баня, i despres tornen al riu. I aixi uns 5 o 6 cops, aixo es el que he aguantat jo.
Aqui tambe estem a l'estiu -res de pensar que aqui hi fa fred, aixo nomes passa a Noruega-, a uns 34 o 35 graus durant el dia, cosa que ens permet banyar-nos cada dia al riu. A l'hort, sorprenentment, hi tenim tot el que podriem trobar a casa: carbasso, cogombre, tomaquets, alls, cebes, blat, civada, cols... el que no es tant normal es com es mengen tot aixo.
Mereix un paragraf apart. Els apats russos s'assemblen, en horaris, als nostres. Esmorzar, dinar i sopar, i de vegades tambe berenem. Be, de fet anem picotejant tot el dia. Ja no s'assembla gens com s'utilitzen tots aquests ingredients que la 'cuina mediterrania' fa servir per fer els nostres exquisits plats. Exemples. Per esmorzar, pasta i amanida. La pasta acostuma a ser pasta blanca bullida, i tu te l'amaneixes amb mantega, salsa de soja, сметана -'esmetana'- (una mena de iogurt que posen a tot arreu) o te la barreges amb l'amanida. Ah, i l'amanida es cogombre i tomaquet, a on hi poses l'esmetana per donar-hi mes textura. Llavors, el dinar pot ser exactament el mateix que l'esmorzar. De vegades tambe fem 'blinis', un menjar tradicional rus que s'assembla a un crep frances, i ho amaneixes amb el que trobes. La diferencia amb nosaltres, pero, crec que esta en que la taula esta plena de diferents coses per posar als plats, o per menjar alternativament amb el plat de pasta. Per exemple, sempre hi ha cogombres sencers en un bol, o tomaquets. Els russos els agafen els suquen a un bol amb sal que hi ha sempre a la taula, i nyam, mossegada al cogombre. El mateix amb flors de ceba o d'alls. O cullerades de mel. A palo seco. Si, aixo va aixi, si ho pots mastegar i empassar, es bo. Avui, per ultim, hem menjat carbasso cru amb mel. Es pot menjar. I com mes dies passen, mes m'agrada agafar el cogombre, sucar-lo a la sal i fotre-hi mossegada amb el plat de sopa al costat.
I jo continuo progressant amb el rus, a vegades fins i tot pillo algo del que diuen. I continuo aprenent paraules i llegint les etiquetes de les llaunes de llet condensada que tambe posen a tot arreu.
De moment m'estic en aquest poblet, fent feinetes com a voluntari i convivint amb ells. En mi salsa. L'altre dia vam segar un camp de blat a ma. Amb la falc, i lligant el blat. Va ser inevitable xiular 'Els Segadors', tot i que em va fer gracia que fossin els russos els que m'haguessin d'ensenyar a segar. Bon cop de falc...
Pels amants dels grans monuments, he estat un parell de dies per Sant Petersburg... oh, molt bonica, pero com cansen les ciutats! He vist -per fora- l'Hermitage, ponts i palaus, i tambe vaig veure el simbol de la ciutat. Es un pont llevadis que s'obre -a les 2 de la nit- per deixar passar els barcos. A petar de guiris! Feia molt riure com en un dimecres qualsevol, t'havies de posar de puntetes per veure com s'aixecava un pont. Be, es una d'aquelles coses que algu nes va inventar i que no se sap ben be perque, funciona i atrau molta gent. Com el Nord Kapp, vaig pensar. Que suposo que sabeu que no es el punt mes septentrinoal d'Europa, no? I que s'ha de pagar un munt per arribar-hi? Si, si, pero es una d'aquelles coses que funciona.
Per cert, vaig pujar mes fotos al picasaweb de Noruega i de Russia, aixi que ja hi podeu fer un cop d'ull si voleu.
I per la Clara Abanco: Si que vaig veure els teus deures, i vaig pensar que els faria pero canviant alguna cosa. Tenint en compte que del viatge a Andalusia en vaig treure la conclusio que 'Deu ni do' era una expressio unicament catalana, vaig decidir que demanaria com fa un gall en diferents idiomes. Es a dir, en catala fa 'Kikirikiiii!', doncs que sapigues que en angles america un gall fa 'Cocorudolduu!'. Dema al mati, despres de donar-li menjar, demanare al gall de la casa com s'escriu en rus el seu cant, i a la propera cronica t'ho faig saber, d'acord?

I per l'Oriol, el link a les Fotos de Russia

On es l'ecovillage Big Stone?


I la pagina web de Big Stone: http://www.ecobs.ru/ , per fer-hi un cop d'ull de que es fa aqui...

4 comentaris:

  1. hola nil sóc la iaia paquita i la mercè m'ha està fent l ' escpriputra , pq jo amb el ''coi ''de catarata no veig res , i la mercè dema marxa de campaments amb el cau a austria.

    aqui estem tots molt bè , però la color ho espalla una mica. La setmana pasada vaig anar amb l'avi a cambrils , i ens i va acompanyar la marta amb el cotxe vell i la jana ,despres la marta i la jana van marxa el diumenge ,i ens va deixar allà a la platja sols jo i l' avi , i vem estar tres dies disfrutan d' anamorats jejeje i el dimecres es va acabar el xollo els teus pares el fredi i la pili ens van venir a buscar a la tarda a cambrils ens vem banyar i vem anar a sopar una mica alla amb un restaurant d 'uns alemanys que ho fan molt bè .

    Ja veiem les teves fotos i els teus escrits i són molt guapos , i haveraa si t'han canses avait qe et trobem a faltar .

    ara tambè estem d'obres a l 'hort van traslladar tota la casa ( en tres moduls ) i l'han posat mes avall de l'hort estan molt enfeinats , t'hagues agradat molt de veureu però amb les fotos ja podras veure moltes coses quant tornis , ara el tres moduls ja estan posats i apuntalats i faran un porxo que envolti tota la casa , i a l' apart de darrera faran dos habitacions i la part de d'alt la faran mes alta per fer-hi una sala molt gran . com que la bassa l'han tingut de treure han comprat una piscina que ti pots refrescar sempre qe vulguis .
    sort que ha llogat un noi que es diu joan canet que anava a taiji amb ells i es un mes de la familia , menja alla i el pagan un sou i a la nit dorm a la seva forguneta ( que es el seu pis ) . ara quan tornis haveura el terreny d' alla a on i havia la casa no el coneixeries en fet una destrosa motl gran , i hi han moltes maquines treballan ( escabadores , camions , tractors...) i alguns dies en tirat baricades ( explosions ) , fa molta fresa de veureu .

    un patunaro ben gros de tota la familia , i un abraçada ! cuidat moltissim i disfruta molt d' aquesta experiencia .
    i torna aviat i CUIDAT MOLT !

    ResponElimina
  2. un altre post per treure's el barret nil!
    hauries de posar un enllaç al teu picasa des d'aquí... al final de casa post un enllaç...
    tornaràs mes hippi del què ere'ts... jajajaja que guapo tot plegat!
    seguirem seguin-te!

    ResponElimina
  3. ei Nil!

    Quan tornis o tinguis temps hauries de fer un llibre amb tot lo del blog; és molt ben parit i el senyor google se'l pot carregar quan vulgui. Crec que fins i tot en podries fer la primera pela!

    Potser ho has comentat però crec que no: com va això del rus dels patronímics? la gent es diu el seu nom i de segon nom o cognom el nom del pare i un acabat que deu volguer dir fill o filla... com va ben bé? (ja que dius que et posen deures m'hi apunto... hehe)

    apa!

    PD: teniu onada de calor, no?

    ResponElimina